The making of onlineBloemschikken

1-2-3 of 3-2-1 ?
 

Tegen de logica in?

Zoals je hier kunt lezen is onlineBloemschikken in drie duidelijk te onderscheiden niveau's opgesplitst. Je zou denken dat we begonnen zijn met Niveau-1, toen Niveau-2 hebben toegevoegd en tenslotte Niveau-3 als een soort extra bonus.

Mis! onlineBloemschikken is in omgekeerde volgorde ontwikkeld, misschien een beetje tegen je logica in.
 

Waarom in omgekeerde volgorde?

Zoals je ook in 'ons verhaal' kunt lezen, gaf docente Nicolle vaak bij de nabespreking van een klassikale les van de Vakopleiding Bloemschikken een soort mini-les over wat je nou allemaal nog meer zou kunnen doen met het zojuist gemaakte arrangement.
 

Renee
 

Eigen ding

Oftewel: een niveau'tje hoger, wat meer (samengestelde) techniek, meer je 'eigen ding', omdat veel cursisten dat zo leuk vinden. Bijna iedereen wil tenslotte mooi en 'ander' bloemwerk maken.

Zo ontstond het idee van 'Inspirerend Bloemschikken voor gevorderden'; na je (toen nog alleen klassikale) Vakopleiding Bloemschikken nog lekker blijven bijleren.

In een ander ritme - maandelijks i.p.v. wekelijks - aan de slag met nieuwe dingen leren en inspiratie opdoen, van jezelf en/of van anderen. Soms met een voorbeeld, maar soms ook niet. Daarom is het soms ook experimenteel, daar leer je heel veel van...
 

Niveau-3 - Inspirerend Bloemschikken

Was 'Inspirerend Bloemschikken voor gevorderden' geboren? Nou, nog niet echt. Toen het idee van Inspirerend Bloemschikken was geboren leefden we in de tijd dat Youtube in Nederland nog in de kinderschoenen stond.

Streaming video's waren er eigenlijk nog niet echt; filmpjes werden eerst 'gedownload' naar je PC en vervolgens afgespeeld. Een dure manier, want al die data downloaden kostte behoorlijk wat tijd en geld. Er was nog geen glasvezel, om maar wat te noemen.

En toch.....vonden wij dat onlineBloemschikken er moest komen. Het ontwikkelen viel niet mee, want websites waar je online toegang kon krijgen tot streaming video's waren er wereldwijd nog nauwelijks. In Australië en de VS een paar, maar daar hield het dan ook meteen op.
 

Een zware bevalling

In het geboortejaar van onlineBloemschikken (2011) was het maken van videofilms nog een 'heel ding'. Video's online plaatsen om gestreamd te kunnen worden was weer een ander ding. Beveiliging van diezelfde video's was een volgende uitdaging en direct online toegang geven tot dezelfde beveiligde video's na een geslaagde online betaling (best nog een beetje eng voor velen) was ook voor programmeurs nog geen gesneden koek.
 


 

Allemaal 'heel gemakkelijk'

Maar, ambitieus als we waren (en zijn), hebben we de klus beetgepakt en met veel hulp uiteindelijk geklaard. Met technieken die we nu gewoon ouderwets noemen. Nu is het allemaal 'gemakkelijk' (echt niet), met databasegestuurde websites, talloze payment providers met al hun online betaalmethodes en supersnelle servers die met supersnelle verbindingen aan elkaar zijn geknoopt. Nou ja, gemakkelijk...
 

Niveau-2 - Vakopleiding Bloemschikken

Nadat de onderwerpen voor de eerste video's waren bedacht en de ontwikkeling van onlineBloemschikken in volle gang was gezet, viel het volgende kwartje:

Als we lesfilms kunnen maken van onderwerpen die wij als aanvulling zagen op de lessen van de Vakopleiding Bloemschikken, waarom zouden we dan geen Korte Cursussen, zoals Handgebonden Boeketten, Bruidswerk en Tafelarrangementen kunnen maken? En als we dan toch bezig zijn: waarom zetten we diezelfde Vakopleiding dan niet ook online?

Dat was nog steeds in 2011, een tijd waarin we natuurlijk de vraag kregen: 'onlineBloemschikken?
Bloemschikken doe je toch samen? In een lokaal, of atelier, of desnoods bij de buurvrouw in de garage?' Maar toch niet via INTERNET?
 


 

In crisistijd tegen de stroom in

Jawel, bij After All doen wij dat WEL. In de barre crisistijd werd onlineBloemschikken gebouwd. 'Ondernemen tegen de stroom in' was een thema dat ons prima paste. Het was het thema van de verkiezing van de Ondernemer van het jaar in Cranendonck. En tijdens het dieptepunt van de crisis (voor ons was dat eind 2013), toen onlineBloemschikken haar eerste verjaardag vierde, was het datzelfde onlineBloemschikken dat After All van de ondergang redde.
 

Prijsrevolutie

Logischerwijze was het in die crisistijd lastig om een Vakopleiding Bloemschikken te 'verkopen'. Maar onlineBloemschikken was vele malen goedkoper dan een klassikale opleiding en daardoor populair. Sommige mensen waren van mening dat de prijsrevolutie (vergelijk klassikaal maar met online) de doodsteek zou zijn voor de klassikale Vakopleiding. Niets bleek minder waar, gelukkig maar!
 

Heel voorzichtig samengevoegd

De klassikale Vakopleidingen Bloemschikken van After All hadden in 2011 een goede naam en dat wilden we graag zo houden. Daarom hebben we in de eerste jaren onlineBloemschikken en After All ver uit elkaar gehouden. We wilden niet dat After All niet langer als volwaardig zou worden bestempeld, wanneer onlineBloemschikken niet succesvol zou zijn, bijvoorbeeld omdat men het niet professioneel genoeg zou vinden, omdat het een te hoog hobbygehalte zou hebben.

Gelukkig, de tijd schrijdt voort, met al haar nieuwe, snelle technieken. Mensen raakten heel snel gewend aan streaming video's (dank je wel, Youtube!) en ook aan onlineBloemschikken. Langzamerhand brachten we After All en onlineBloemschikken naar elkaar toe.
 

after all en onlineBloemschikken.nl
 

The Happy Couple!

Nu is onlineBloemschikken niet meer weg te denken voor After All. Bijna al onze klassikale cursisten doen ook aan onlineBloemschikken. Er zijn cursisten die 's-morgens voordat zij 'naar school' gaan, eerst even de lesvideo van de betreffende les bekijken. 'Om er alvast een beetje in te komen'. Ook zijn er cursisten die dat juist 's-avonds doen. Nog even de lesvideo bekijken en nog wat aantekeningen maken. Of nog even dat ene detail goed bekijken. After All en onlineBloemschikken zijn uiteindelijk een 'Happy Couple' gebleken.
 

Niveau-1 - Bloemschikken voor beginners

Met Niveau-1 is de cirkel rond, wat onlineBloemschikken betreft. Als we de Vakopleiding (Niveau-2) als uitgangspunt nemen, dan is Inspirerend Bloemschikken (Niveau-3) een stapje hoger en een stapje verder. Samen heel veel lesvideo's; op het moment van schrijven ongeveer 175.

Er zijn mensen voor wie al die video's een 'overkill' zijn, in goed Nederlands gezegd: teveel van het goede ineens. Voor die mensen is het moeilijk om te kiezen welke video ze 'moeten' gaan kijken. Waar begin ik? Waarom? Wat kan ik met al die andere lessen en wanneer ben ik daar aan toe? Kan ik dat wel? Heel begrijpelijk.
 

Terug naar af

Dus: 'back to basic', in niet zo heel goed Nederlands gezegd. Terug naar af dus, althans voor die betreffende cursisten. Laat die mensen lekker bij het begin beginnen, met niet al te ingewikkelde onderwerpen en bijbehorende technieken.

Duidelijke uitleg, op een rustige manier en met oog voor detail. Zodat de cursist, de leerling, vertrouwd raakt en stap voor stap beter wordt.

Als hij of zij Niveau-1 - Bloemschikken voor Beginners heeft gevolgd dan kan de volgende stap worden gezet: Niveau-2 - Vakopleiding Bloemschikken. Met zelfvertrouwen dat is gegroeid, maar met nog veel meer groei voor de boeg.
 

Nicolle Boerma
 

Workshops?

'Mensen van Niveau-1 kunnen toch gewoon gezellig een eenvoudige workshop volgen?', horen wij u bijna denken. Zo zien wij dat niet. Met alle respect voor al die mensen die leuke workshops verzorgen en ook voor hen die ze volgen, zeggen wij: daar is niets mis mee, met die workshops. Maar wij zien daar geen kop en geen staart aan en geen leercurve in. Dat is ook niet de doelstelling van die workshops. Daar maak je allemaal iets leuks, het is niet al te duur, het is gezellig en als je dat bij elkaar optelt dan is de doelstelling vaak bereikt. Prima, helemaal niks mis mee!
 

Vakopleiding

Maar als je de vraag zou stellen: 'zit er een leercurve in zo'n workshop?', of 'heb je het idee dat je groeit en beter wordt?', dan is het antwoord vaak 'Nee, dat niet echt'. Dat is ook niet de opzet van een workshop. Maar bij de opleidingen van After All én onlineBloemschikken is dat juist wél de opzet.
 

Docente

Dus staat er een echte docente voor de klas/camera, hebben de lessen een duidelijk begin en een duidelijk eind, de lessen onderling hebben een verband en er zit niet alleen een leercurve in elke les, maar uiteraard ook in de opleiding als geheel. We leren je vooral technieken aan, zodat je op een professionele manier verkoopbare en kwalitatief goede arrangementen leert maken. En niet te vergeten en niet onbelangrijk: ze zien er ook nog eens mooi uit!